Doceńmy cukinię

Ma dużo witamin, nie dostarcza wielu kalorii, a przy tym świetnie łączy się w potrawach z rybą, mięsem oraz innymi warzywami. Łagodna w smaku cukinia jest doskonała na surowo do kanapek i na grilla, do faszerowania, do zup, zapiekanek i placków.

Sezon na cukinie wkrótce się zacznie. Proponujemy zupę-krem z patisonów i cukinii z kaszą jaglaną. Przepis odnaleźliśmy w książce Magdaleny Sych "Nasze kasze".

Reklama

Do przygotowania zupy potrzebujemy:

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 2 patisony,
  • 2 cukinie,
  • 2 pory,
  • litr bulionu drobiowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżkę śmietany.

Sposób przygotowania:
Opłukana kaszę jaglana gotujemy około 5 minut, a następnie odstawiamy na około 20 minut, by spęczniała. Patisony i cukinie myjemy, kroimy w kostkę. Pory kroimy na plastry. Warzywa smażymy kilka minuta na oleju, zalewamy rosołem i dusimy ok. 10 minut, aż staną się miękkie.

Następnie miksujemy, dodajemy czosnek i przyprawy. Do gotowego kremu można wlać łyżkę śmietany. Danie serwuje się w miseczkach z uprzednio nałożoną porcją kaszy jaglanej.

Tak przygotowaną zupę można także udekorować lekko podduszonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę. Dobrze smakuje też ze świeżym koprem lub pietruszka.


Dowiedz się więcej na temat: cukinia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama