Doceńmy cukinię

Ma dużo witamin, nie dostarcza wielu kalorii, a przy tym świetnie łączy się w potrawach z rybą, mięsem oraz innymi warzywami. Łagodna w smaku cukinia jest doskonała na surowo do kanapek i na grilla, do faszerowania, do zup, zapiekanek i placków.

Zrób cukinię wegług naszego przepisu.
Zrób cukinię wegług naszego przepisu. 123RF/PICSEL

Sezon na cukinie wkrótce się zacznie. PAP Life proponuje zupę-krem z patisonów i cukinii z kaszą jaglaną.

Przepis odnaleźliśmy w książce Magdaleny Sych "Nasze kasze".

Do przygotowania zupy potrzebujemy:

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 2 patisony,
  • 2 cukinie,
  • 2 pory,
  • litr bulionu drobiowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżkę śmietany.

Opłukana kaszę jaglana gotujemy około 5 minut, a następnie odstawiamy na około 20 minut, by spęczniała. Patisony i cukinie myjemy, kroimy w kostkę. Pory kroimy na plastry. Warzywa smażymy kilka minuta na oleju, zalewamy rosołem i dusimy ok. 10 minut, aż staną się miękkie. Następnie miksujemy, dodajemy czosnek i przyprawy.

Do gotowego kremu można wlać łyżkę śmietany. Danie serwuje się w miseczkach z uprzednio nałożoną porcją kaszy jaglanej. Tak przygotowaną zupę można także udekorować lekko podduszonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę. Dobrze smakuje też ze świeżym koprem lub pietruszka. Książka Magdaleny Sych "Nasze kasze" ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas