Dodajesz ten składnik do ciast? Katarzyna Bosacka alarmuje: „zupełnie niepotrzebna ilość cukru”

Katarzyna Bosacka od wielu lat uczy Polaków, jak jeść zdrowo. Pisze poradniki kulinarne, prowadzi programy telewizyjne i aktywnie działa w social mediach. Tym razem postanowiła podzielić się ze swoimi obserwatorami wiadomością, jaką dostała od internautki. Kobieta, zaskoczona składem jednego z popularnych produktów spożywczych, poprosiła ekspertkę o wyjaśnienie.

Katarzyna Bosacka od lat radzi Polakom jak jeść zdrowo
Katarzyna Bosacka od lat radzi Polakom jak jeść zdrowoMateusz JagielskiEast News

Katarzyna Bosacka to dziennikarka znana między innymi z programu "Wiem, co jem i wiem, co kupuję", w którym ujawnia kłamstwa sprzedawców i producentów żywności. Specjalistka od zdrowej żywności chętnie radzi swoim fanom, jakich produktów spożywczych powinni unikać podczas zakupów spożywczych.

Bosacka tym razem - na prośbę jednej z obserwatorek - wzięła pod lupę skład kandyzowanej skórki pomarańczy. Na facebookowym fanpage ekspertka opublikowała wiadomość, jaką dostała od internautki oraz zdjęcie produktu.

Pani Katarzyno, moja mama kupiła do ciasta skórkę pomarańczową i zaskoczył mnie skład: skórki jest 57 proc. Co w takim razie stanowi pozostałe 43 proc. i dlaczego nie wspomina o tym producent? - taką wiadomość wraz ze zdjęciem otrzymałam od jednej z moich obserwatorek
rozpoczęła post Katarzyna Bosacka.

Bosacka znów ostrzega. Ile jest skórki w skórce?

Specjalistka postanowiła szczegółowo odpowiedzieć na pytanie obserwatorki. "Gotowa skórka pomarańczowa do ciast to nie jest dobry produkt" - przyznała Bosacka. Dlaczego? "Bo zazwyczaj producenci dodają do niej morze cukru" - wyjaśniła i odniosła się do artykułu, którego zdjęcia  przesłała jej internautka.

"Zerknijcie na zdjęcie składu. 57 proc. to skórka pomarańczowa, a pozostałe 43 proc. stanowi syrop glukozowo-fruktozowy, cukier i regulator kwasowości"  - zaznaczyła Katarzyna Bosacka.

Wiecie ile cukru jest w opakowaniu 100 g? Ponad 15 łyżeczek!!! 76 g w 100 g - zakładając, że jedna łyżeczka to ok. 5 g, to rzeczywiście po przeliczeniu ta ilość jest ogromna.

Prowadząca w dalszej części wpisu przyznała, że kandyzowana skóra  pomarańczowa jest - jej zdaniem - zbędnym dodatkiem do deserów. "To tak naprawdę skórka namoczona w cukrze (i w jego gorszej postaci, czyli syropie glukozowo-fruktozowym). Dodając ją do ciasta, nie dość, że zwiększamy jego kaloryczność, to na dodatek spożywamy dodatkową, zupełnie niepotrzebną ilość cukru" - zaznacza Katarzyna Bosacka i poradziła, by uważać na podobne produkty podczas zakupów spożywczych.

Bosacka podaje swój przepis. Zrób to sam!

A co jeśli ktoś uwielbia delikatny zapach cytrusów wyczuwalny w wypiekach? Katarzyna Bosacka pod koniec wpisu wyjaśniła, że "zdecydowanie lepiej zrobić ten dodatek do ciast w domu". Zaznaczyła, że jest to proste i podała swój, sprawdzony przepis na domową, słodką skórkę pomarańczową.

Trzeba dobrze umyć i wyparzyć skórkę prawdziwej pomarańczy i zetrzeć ją na tarce. Możemy również włożyć ją do garnka, zalać wodą, dodać miód i zagotować. Potem wszystko przełożyć do słoiczka i używać do ciast, kiedy mamy taką potrzebę.
„Ewa gotuje”: Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas