Dominika Wójciak poleca pizzę na spodzie z... kalafiora

Jeśli "boisz" się ciasta drożdżowego i wolisz dietetyczną wersję pizzy, ten przepis jest właśnie dla ciebie - kalafiorowa pizza z sosem z pieczonych pomidorów oraz ricottą. "Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie" - zachęca PAP Life Dominika Wójciak, autorka przepisu.

Dominika Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji programu "MasterChef" i autorka książek kulinarnych, przyznaje, że ma traumę jeśli chodzi o ciasto drożdżowe, z którego tradycyjnie robi się pizzowy spód. Dlatego miłośniczka gotowania, w przeciwieństwie do jej mamy która - jak mówi Wójciak - ciasto drożdżowe robi w magiczny sposób, przyznaje, że dla niej to najtrudniejsza rzecz na świecie.

Reklama

- Moja mama wyczarowuje je w 15 minut, z zamkniętymi oczami, a w międzyczasie robi pranie, rozwiesi je i jeszcze wyprasuje - żartuje w rozmowie z PAP Life Wójciak i dodaje, że jej mama robi je bardzo intuicyjnie.Dlatego Wójciak często decyduje się na alternatywne rozwiązanie.

- Wszystkim, którzy boją się ciasta drożdżowego polecam - i chyba robi się szybciej, bo nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie - pizz na spodzie z kalafiora. Choć nie jest to taka pizza, którą można wziąć w dłoń nie podtrzymując jej od spodu, ale jest smaczna, chrupiąca  i zdrowa - wylicza PAP Life Wójciak.

Co więcej, kalafiorową pizzę mogą jeść osoby nietolerujące glutenu, bo zamiast pszennej mąki daje si starte migdały. Taka pizza jest też bardziej dietetyczna.

Do jej przygotowania potrzebne będzie: 6-8 pieczonych pomidorów w oliwie (mogą być też mrożone), 4 łyżki dobrej ricotty, 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i trochę do podania, garść świeżej bazylii, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Na ciasto składa

się: kalafior, jajko, 100 g mielonych migdałów, 50 g startego parmezanu, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżki oliwy do smażenia i 1/2 łyżeczki soli.Oto jak zrobić pizzę z przepisu Wójciak.

1. Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C (albo do 180 st. C, jeśli mamy piekarnik  termoobiegiem). Myjemy kalafiora, obieramy z zewnętrznych liści i rozdrabniamy robotem kuchennym do wielkości ziarenek ryżu albo po prostu ścieramy go na tarce o dużych oczkach. Dodajemy rozbełtane jajko, migdały, parmezan i oregano. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą.

2. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy oliwą, wkładamy ciasto formując zwarty placek o grubości 5 mm. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.

3. W międzyczasie miksujemy pomidory na gęsty sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Ricottę odstawiamy na kilkanaście minut na sito wyłożone gazą, by odciekło nieco serwatki, po czym mieszamy ją z oliwą.Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy go grubą warstwą sosu pomidorowego, a na wierzchu rozkładamy ricottę. Temperaturę zwiększamy do 250 st. C i pieczemy przez 8-10 minut. Pizzę podajemy udekorowaną liśćmi bazylii i skropioną oliwą.

- Pieczony kalafior pod wpływem temperatury nabiera lekko orzechowego smaku. Na górę niekoniecznie trzeba dawać sos pomidorowy, można dać karmelizowaną czerwoną cebulę i gorgonzolę albo zrobić pizzę a la cztery sery dając ricottę, gorgonzolę, parmezan i mozarellę. Można zrobić wiele kombinacji - kwituje Wójciak. (PAP Life)

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje