Domowa granola z orzechami i świeżymi owocami

Granola ma wielu miłośników. Ta z orzechami i świeżymi owocami jest idealną opcja na śniadanie. Granolę można kupić w sklepie bez problemu, ale ta domowa granola jest zdrowa, pyszna i szybka w przygotowaniu!

Granola z orzechami to pomysł na urozmaicenie śniadań. Dodatkiem mogą być ulubione owoce, jogurt, czy mleko.
Granola z orzechami to pomysł na urozmaicenie śniadań. Dodatkiem mogą być ulubione owoce, jogurt, czy mleko.123RF/PICSEL
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miski dodaj olej rzepakowy, masło orzechowe, miód i kakao. Wmieszaj.

  2. Wsyp płatki owsiane i dokładniej wymieszaj.

  3. Orzechy posiekaj drobno i wsyp do miski do reszty składników. Ponownie wymieszaj. 

  4. Przełóż powstałą masę do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie, tak by powstała cienka warstwa. 

  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

  6. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Rozdziel większe, zbrylone fragmenty i przełóż do pojemnika z zamykanym wieczkiem. 

  7. Domową granolę z orzechami podawaj z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami (np. truskawkami, borówkami, bananem).

***

Jeżeli lubisz granolę spróbuj innych przepisów:

Granola Luke'a Skywalkera będzie hitem wśród dzieci!

Granola dyniowa z orzechami pekan sprawdzi się jesienią, a koktajl brzoskwiniowy z granolą będzie świetnym urozmaiceniem posiłków.

***
Zobacz również:


"Ewa gotuje": Gęsie nóżki confit z modrą kapustą oraz kaszotto gryczane z topinamburemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas