Domowa pizza z cukinią i ziołami

Składniki: 40 dag żółtej papryki, 30 dag cukinii, 2 dymki, sól, pieprz, 1 pęczek bazylii, 1 gałązka szałwii, 3 gałązki natki, pół pęczka tymianku, 1 opakowanie ciasta na pizzę w proszku, 150 dag gęstej kwaśnej śmietany, 4 łyżki startego parmezanu, 10 dag mortadeli.

Pizza z cukinią
Pizza z cukinią-123RF/PICSEL

Ciasto na pizzę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić je na dwie jednakowe porcje. Każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką, na placek o średnicy około 28 cm.

Placki ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Posmarować je śmietaną. Na warstwie śmietany ułożyć kawałki papryki, cukinii i dymki. Posypać ziołami i startym parmezanem. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 25 minut. Przed podaniem udekorować odłożonymi ziołami.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas