Domowe bajaderki

Smakują wybornie - niczym nie ustępują wyrobom z najlepszych cukierni.

Cieszą nie tylko podniebienie, ale też oczy biesiadników
Cieszą nie tylko podniebienie, ale też oczy biesiadników123RF/PICSEL

1. Rodzynki opłukujemy, umieszczamy w miseczce i zalewamy gorącą wodą. Moczymy ok. 30 minut, osączamy. 

2. 100 g herbatników kruszymy na mniejsze kawałki (by było łatwiej je zblendować) i blendujemy je na proszek. Pozostałe 500 g herbatników tylko kruszymy. 

3. W garnku zagotowujemy wodę z margaryną i cukrem, dodajemy trzy łyżki kakao, mieszamy powstałą masę. 

4. Do masy dodajemy dżem, namoczone rodzynki, zapach do ciast, pokruszone herbatniki i herbatniki zmienione na proszek.

5. Z masy formujemy niewielki kuleczki, obtaczamy je w posypce (możemy obsypać je dodatkowo wiórkami kokosowymi i odrobiną kakao).

6. Wstawiamy kulki do lodówki na całą noc.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas