Domowe krówki ze śliwkami kalifornijskimi i solą morską

Krówki (polskie cukierki), to smakołyk pamiętany z dzieciństwa – wciąż wielu dorosłych ma do nich słabość. To małe co nieco może być doskonałym pomysłem na jadalny prezent dla najbliższych z okazji Mikołajek.

Składniki

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Składniki - do dekoracji

  • płatki soli morskiej

Sposób przygotowania

Śliwki kalifornijskie pokrój na drobniejsze kawałki lub paski.

Reklama

Do rondelka przelej mleko skondensowane, dodaj masło, sól, Gotuj 12-15 minut na średnim ogniu. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Masa musi zgęstnieć i zmienić kolor na karmelowy. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Całość wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia, udekoruj płatkami soli. Odstaw do wystygnięcia. Zimną masę pokrój na kawałki. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje