Domowe lody waniliowe

Na 1 litr lodów: 2 szklanki mleka; 1 szklanka śmietany kremówki; 6 żółtek; 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Stopień trudności - łatwe.
Czas przyrządzenia - 1 h i 55 min.
Ilość kalorii - całość - 2290 kcal.
Zawartość tłuszczu - duża.

Przyrządzanie

A. Mleko zagotować z połową cukru i cukrem waniliowym, bez przerwy ubijając trzepaczką tak, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 10 minut.

B. Żółtka ubijać z pozostałym cukrem - mikserem na średniej prędkości. Mleko ponownie doprowadzić do wrzenia.

C. Gorące mleko stopniowo dolać do żółtek, cały czas ubijając. Całość przelać do rondelka. Podgrzewać ucierając, aż krem osiągnie temp. około 80 st.C. Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ucierać.

D. Śmietanę ubić na sztywno, dołożyć ją do kremu i wymieszać. Masę ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godz. Gdy masa zacznie krzepnąć, wyjąć i znów ubijać mikserem na wysokich obrotach na puszystą pianę. Wstawić do zamrażalnika.

Nasza rada

Krem podczas podgrzewania w żadnym wypadku nie może się zagotować!

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas