Domowe makarony według włoskich przepisów

Dla Włochów to danie narodowe. Bez codziennej porcji pasty, jak nazywają makaron przyrządzany na różne sposoby, nie wyobrażają sobie życia. Warto się skusić!

Spaghetti Bolognese
Spaghetti Bolognese© Panthermedia

Składniki: opakowanie makaronu spaghetti, mały koncentrat pomidorowy, 40 dag mielonej wołowiny, szkl. bulionu, 20 dag pieczarek, cebula, czosnek (ząbek), marchewka, 1/2 selera, olej, 20 dag tartego parmezanu, sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek, szczypta cukru.

Zrób sos: warzywa obierz, oczyść. Posiekaj cebulę i czosnek. Marchewkę i seler pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. Na oleju zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj marchewkę, pieczarki i seler. Smaż przez ok. 4 minuty, po czym dołóż mięso i mieszając, przysmaż. Dodaj koncentrat, sól, pieprz i zioła. Zalej bulionem. Przykryj i duś ok. 10-15 min. W tym czasie ugotuj makaron. Odcedzony, przełóż do dużej miski. Gotowy sos znowu dopraw, wyłóż na makaron. Posyp parmezanem. Podawaj.

Rada: Mieloną wołowinę możesz z powodzeniem zastąpić mielonym mięsem z indyka, a oryginalny parmezan - utartym drobno oscypkiem lub serem parmino.

Orecchiette szpinakowe
Orecchiette szpinakowe© Panthermedia

Orecchiette szpinakowe

Składniki: pakowanie makaronu orecchiette (płaskie muszle), op. świeżego szpinaku (ok. 25 dag), garść orzeszków piniowych, średnia cebula, 1/2 łyżeczki oregano, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, dekoracja, np. papryczka.

Makaron orecchiette ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Orzeszki piniowe upraż lekko na patelni bez tłuszczu. Szpinak opłucz i osącz z wody. Na osobnej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej posiekaną cebulę. Następnie dodaj do niej szpinak, później makaron i uprażone orzeszki. Całość dopraw pieprzem, solą, oregano i dokładnie wymieszaj. Smaż przez 2 minuty, a potem przełóż na talerze i udekoruj, np. papryczką.

Fusilli
Fusilli© Panthermedia

Fusilli z pesto i serem

Składniki: opakowanie makaronu fusilli (świderki), słoiczek pesto bazyliowego, 3 mięsiste pomidory, tarty parmezan do posypania dania, cytryna, sól, świeża bazylia do dekoracji.

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu. Gotowy odcedź na sicie, dobrze osącz. Odcedzony makaron dokładnie wymieszaj z pesto ze słoiczka. Dopraw kilkoma kropelkami soku z cytryny. Przełóż na duży, ogrzany półmisek. Pomidory sparz, usuń skórkę. Obrane pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Miąższ potnij w drobną kostkę. Posyp makaron na półmisku. Całość oprósz startym parmezanem i natychmiast podawaj. Zamiast dużych pomidorów możesz użyć koktajlowych. Przed włożeniem do makaronu pokrój je na połówki lub ćwiartki. Jeśli nie lubisz intensywnego smaku pesto bazyliowego, możesz użyć pesto sycylijskiego, robionego m.in. z pomidorów suszonych w słońcu. Makaron z takim pesto przed podaniem posyp czarnymi oliwkami lub kaparami.

Nadziewane conchiglioni
Nadziewane conchiglioni© Panthermedia

Nadziewane conchiglioni

Farsz: 8 sztuk makaronu conchiglioni (duże muszle), po 20 dag sera ricotta (ew. mielonego tłustego twarogu) i pieczarek, 6 dag szynki, cebula, po 1/2 czerwonej i żółtej papryki, 1/2 szkl. tartego parmezanu, 3 łyżki masła, natka, bazylia, tymianek, sól, pieprz; Sos: 1/2 l koncentr. pomid., cebula, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, sól, cukier, dekoracja.

Makaron lekko obgotuj z odrobiną oleju. Odcedź. Zrób farsz: Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj pokrojone papryki i szynkę, smaż 4 min. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż woda odparuje. Zdejmij z ognia, dodaj ser ricotta, natkę, bazylię, tymianek, dopraw do smaku. Zrób sos: posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie, dodaj koncentrat. Podduś, dopraw. Sos wlej do naczynia żaroodpornego. Ułóż w nim nafaszerowane muszle, posyp parmezanem i zapiecz w 180 st.C.

Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara© Panthermedia

Spaghetti carbonara

Składniki: 50 dag makaronu spaghetti,15 dag wędzonego boczku, 3 żółtka, szkl. śmietany kremówki, ząbek czosnku, tarty parmezan lub inny podobny w smaku ser, oliwa, szczypta suszonego rozmarynu, sól, pieprz, świeży tymianek, listki świeżej bazylii do dekoracji dania.

Makaron spaghetti gotuję w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. Do gotowania dodaję łyżeczkę oliwy, wtedy spaghetti nigdy się nie skleja. W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotowuję sos: szybko kroję boczek w średniej wielkości kostkę lub na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewam mocno oliwę i przesmażam na niej pokrojony boczek, cały czas mieszając, aby równo się zrumienił.

Następnie do boczku na patelni powoli dolewam połowę śmietany, po czym dodaję drobno posiekany ząbek czosnku oraz rozmaryn. Wszystko chwilę duszę razem. ADo reszty śmietany dodaję roztrzepane żółtka oraz wsypuję tarty ser. Wszystko dokładnie mieszam, po czym wlewam na patelnię. Podgrzewam, ale pilnuję, aby sos się nie zwarzył - nie powinien się zagotować.  Na końcu sos doprawiam do smaku i starannie łączę z gorącym makaronem. Nakładam spaghetti carbonara na talerze, dekoruję i podaję.

Lasagne po bolońsku
Lasagne po bolońsku© Panthermedia

Lasagne po bolońsku

Składniki: opakowanie lasagne (dużych płatów makaronowych), 40 dag mięsa mielonego, 2 cebule, spora marchewka, 2 ząbki czosnku, 2/3 szklanki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bazylia, oregano, olej, masło, szklanka startego żółtego sera; na sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąk, 1,5 szklanki mleka, sól, pieprz oraz dowolna dekoracja, np. natka pietruszki, pomidorki koktajlowe.

Podgotuj makaron w osolonej wodzie przez 2 minuty. Obgotowane płaty rozłóż następnie oddzielnie na talerzu, by się nie pozlepiały. Przygotuj farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na oleju, dodaj startą marchewkę i mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu dodaj przecier pomidorowy. Wymieszaj. Całość duś na małym ogniu przez ok 10 minut. Dopraw.

Zrób sos beszamelowy: w rondelku stop masło, dodaj mąkę i mieszaj do utworzenia jednolitej masy. Następnie wlej część mleka i energicznie mieszaj trzepaczką. Gdy zacznie gęstnieć, dolewaj resztę mleka, mieszając. Dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia.  Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem i ułóż warstwami: płaty makaronu, sos beszamelowy, farsz, ser żółty itd. Zapiekaj 20-30 min w 180 st.C.

Cannelloni z wołowiną
Cannelloni z wołowiną© Panthermedia

Canneloni z wołowiną

Składniki: op. cannelloni (duże rurki), 1/2 kg miel. wołowiny, marchew, 2 cebule, czosnek, 3 łyżki śmietany 18 proc., sól, pieprz, liść laur., olej, oregano, łyżka konc. pomid., puszka obranych pomid., szkl. tartego żółtego sera, masło do formy.

W rondlu na oleju zeszklij 1 cebulę i ząbek czosnku, dodaj startą marchew. Mięso usmaż, dołóż wraz z liściem, oregano, koncentratem, dopraw, uduś, ostudź. Dodaj śmietanę i 1/2 sera. Nadziej cannelloni. Ułóż w natłuszczonej formie. Usmaż drugą posiekaną cebulę, dodaj pokrojone pomidory z zalewą, dopraw, uduś. Polej danie, posyp serem i zapiecz.

Kolorowy makaron efektownie prezentuje się na talerzu
Kolorowy makaron efektownie prezentuje się na talerzu© Panthermedia

Kolorowe orecchiette

Składniki: op. kolorowego makaronu orecchiette (płaskie muszelki), 25 dag sera pleśniowego, 200 ml słodkiej śmietany, 2 żółtka, 1/2 szkl. wytraw. białego wina, suszone pomidory, sól, pieprz.

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Ser pokrusz. Żółtka wbij do śmietany, dolej wino, zmiksuj. Dodaj 3/4 sera i podgrzewaj, mieszając, aż ser się stopi i sos zgęstnieje. Dopraw. Odcedź makaron. Wymieszaj z sosem. Posyp resztą sera oraz pokrojonymi pomidorami.

Penne z brokułami
Penne z brokułami© Panthermedia

Penne rigate z brokułami

Składniki: opakowanie makaronu penne rigate (rurki karbowane), 50 dag brokułów, 4 solone fileciki anchois, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, ostra papryczka peperoncino, bazylia, tymianek, sól.

W sporym rondlu obsmaż na oliwie drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną papryczkę peperoncino, dodaj pokrojone na małe kawałki oczyszczone anchois. Chwilę przesmaż razem, często mieszając. Brokuły umyj, podziel na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie i wyjmij łyżką cedzakową (pamiętaj, aby nie wylewać wody).  Makaron ugotuj w tej samej wodzie, w której gotowały się brokuły, po odcedzeniu wymieszaj go dokładnie z różyczkami brokułów, papryczką oraz anchois. Dopraw. Podaj ubrany listkami świeżej bazylii.

Farfalle
Farfalle© Panthermedia

Farfalle z boczkiem

Składniki: opakowanie makaronu farfalle (kokardki), 10 dag boczku pokrojonego w dość drobną kostkę, cebula, 4 jajka, parmezan, 1/3 szkl. oleju, kubeczek słodkiej śmietany, 2 pomidory, sól.

Boczek wrzuć do garnka i delikatnie podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj cebulę pokrojoną w małe paski i podsmaż delikatnie - tak, by wszystko zmiękło. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Pomidory pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Do miski wbij jajka, wsyp 2 łyżki parmezanu, dodaj śmietanę i wymieszaj. Odcedź makaron i wrzuć do garnka po gotowaniu. Dodaj boczek z cebulą, wymieszaj. Wlej jajka z serem i szybko mieszaj na małym ogniu, aż jajko się lekko zetnie. Nałóż, posyp parmezanem, udekoruj

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas