Domowe racuszki z jabłkiem

Racuszki z dodatkiem startego jabłka uchodzą za jeden z najłatwiejszych domowych wyrobów na słodko - rzeczywiście, są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu.

Powstają ze składników, które zazwyczaj każdy z nas ma pod ręką
Powstają ze składników, które zazwyczaj każdy z nas ma pod rękąINTERIA.PL

1. W garnku z uchem i dzióbkiem (takim, z którego dobrze wylewa się ciasto na patelnię) widelcem roztrzepujemy jajko, dolewamy mleko, mieszamy. Wsypujemy powoli partiami mąkę (mąki), mieszamy widelcem (można mikserem, by ułatwić sobie pracę) do momentu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji, na koniec wlewamy olej, mieszamy. 

2. Obieramy jabłko, ścieramy je na tarce o dużych oczkach, wsypujemy starte jabłko do ciasta naleśnikowego, dokładnie mieszamy. Porcje ciasta wylewamy łyżką na rozgrzany tłuszcz, tworząc niewielkie placuszki. Smażymy je na patelni na oleju z obu stron.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas