Domowe rurki z kremem

Domowe smakują najlepiej!

Składniki - ciasto

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 13 dag masła
  • 4 duże jajka
  • 1 szkl. wody
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • 50 dag serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki rozpuszczalnego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Lukier: q1,5 szkl. cukru pudru
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • zielony i czerwony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania

1. Ciasto: w garnku podgrzej wodę z masłem. Gdy masło się roztopi, zdejmij garnek z ognia. Wsyp mąkę przesianą z solą i energicznie mieszaj, aż powstanie lśnią- ce ciasto. Odstaw, by ostygło. 

2. Miksując ciasto, dodawaj po jednym jajku - ważne, by było w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto będzie już gładkie, przełóż je do szprycy cukierniczej. Wyciskaj na blaszkę wyłożoną pergaminem podłużne ciastka. Piecz partiami po 20 minut w 200 st. Ciastka wystudź i poprzekrawaj w poprzek na połowy. Delikatnie wydrąż środki. 

3. Zrób krem: śmietanę ubij z cukrem. Wymieszaj z serkiem i esencją. Krem podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao. Połowę rurek nadziej jasnym kremem, pozostałe - ciemnym. 

4. Lukier: cukier puder utrzyj z podgrzanym sokiem z cytryny. Masę podziel na 2 części i pofarbuj je barwnikami. Czerwony możesz zastąpić syropem malinowym, a zielony - zmiksowanymi listkami mięty lub szpinaku. Lukrem posmaruj rurki i schłodź je, by lukier zastygł. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje