Domowe trufle piernikowe

Tak przygotowane smakują wyśmienicie!

Składniki

  • 150 ml Śmietanki 42% np. OSM Piątnica
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
  • kakao lub wiórki kokosowe
  • 50 ml rumu

Sposób przygotowania

Najpierw rozpuszczamy czekoladę w śmietance. Podgrzewamy ją w garnku na wolnym ogniu, często mieszając. Do masy dodajemy następnie szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową i drobno posiekane orzechy włoskie. Wsypujemy przyprawę do pierników i wlewamy rum. Całość dokładnie mieszamy i po zdjęciu z ognia wstawiamy do lodówki do czasu, aż zgęstnieje. Z zastygłej masy formujemy kulki, obtaczamy w kakao albo w wiórkach kokosowych i podajemy do kawy.

Reklama

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje