Domowe zacierki

Klasyczny, bardzo prosty przepis na zacierki do zup. Szczególnie dobrze komponują się z pomidorową - królową polskich stołów. Można też wykorzystać je w zupie mlecznej.

Jeśli chcemy otrzymać więcej zacierek, podwajamy ilość składników pilnując proporcji
Jeśli chcemy otrzymać więcej zacierek, podwajamy ilość składników pilnując proporcji123RF/PICSEL

1. Mąkę przesiewamy przez gęste sito do miski, dodajemy szczyptę soli. 

2. W kopczyku mąki tworzymy wgłębienie, do którego wbijamy jajko.

3. Zagniatamy całość ręcznie, tworząc jędrne, dość twarde ciasto. Z ciasta urywamy niewielkie kawałeczki i wałkujemy je w dłoniach. Powstałe wałeczki posypujemy lekko mąką. 

4. Wrzucamy zacierki do gotującej się zupy, kilka minut przed końcem gotowania (po chwili zaczną wypływać na powierzchnię).


INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas