Domowej roboty owocowe żelki bez cukru i bez... żelatyny

"Kiedy spojrzy się na to, jakie słodycze zalewają półki w sklepach, jak bardzo są one naszpikowane chemią, to odechciewa się słodkich rzeczy" - mówi PAP Life Katarzyna Maciejko-Zielińska i proponuje samemu przygotować owocowe żelki bez cukru i bez... żelatyny.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

"Kiedy spojrzy się na to, jakie słodycze zalewają półki w sklepach, jak bardzo są one naszpikowane chemią, to odechciewa się słodkich rzeczy. Można się wręcz wystraszyć. Z drugiej strony, nadal mamy na nie nieodpartą ochotę. W związku z tym chcemy przygotować coś dobrego w domu" - mówi PAP Life Katarzyna Maciejko-Zielińska, fotografka kulinarna, autorka bloga "Słodkie fantazje" oraz książki "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia".

Wśród słodkich, ale zdrowych, propozycji autorki znajdują się uwielbiane nie tylko przez dzieci żelki - nie dość, że owocowe, to jeszcze bez cukru i bez żelatyny. "Sto procent zdrowia i witamin! Żelki bez sztucznego cukru, żelatyny, barwników i innych dodatków zwykle znikają zaraz po przygotowaniu. Do tego w przepisie można wykorzystać ulubione soczyste owoce" - przekonuje Maciejko-Zielińska.
Do przygotowania zdrowych żelków według przepisu autorki potrzebne będą następujące składniki: 

"Zamiast mango i malin można użyć brzoskwiń, nektarynek, truskawek, jagód, jeżyn, itp." - radzi Maciejko-Zielińska.
Najpierw należy obrać mango, oddzielić miąższ od pestki, zblendować owoc na gładki mus, a potem przetrzeć je przez sito. Jeśli używamy mrożonych malin, wcześniej trzeba je rozmrozić. Maliny miksujemy na mus, przecieramy przez sito oraz dosładzamy do smaku miodem lub innym naturalnym słodzikiem.

Tak przygotowane musy przelewamy do dwóch garnuszków i podgrzewamy je aż się zagotują. Do musu z mango dodajemy 2 łyżeczki agar-agar i mieszamy aż się rozpuści. Resztę substancji żelującej rozpuszczamy w musie malinowym. Wystarczy jeszcze przelać musy do silikonowych foremek, schłodzić je i gotowe.

Jak zrobić lody jagodowe?Interia Kulinaria
INTERIA.PL/ PAP Life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas