Domowy bulion zawsze pod ręką

To podstawa każdego gulaszu. Zrób go i zamroź, a ułatwi ci niejedno kulinarne zadanie.

Przepis:


Sprawioną kurę i kawałek antrykotu umyj. Włóż do garnka wraz z obraną włoszczyzną. Zalej 1,5 l zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierając pianę tworzącą się na powierzchni. Dodaj po kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego. Jeśli lubisz, dołóż 2 obrane ząbki czosnku. Zmniejsz płomień i gotuj 2 godz. Cebulę (nie obieraj jej!) wbij na widelec, opal ją nad płomieniem i dodaj do bulionu 30 min przed końcem gotowania. Bulion odcedź, posól do smaku.

Reklama

Mrożenie:

Bulion gotuj, aż wyparuje 4/5 płynu. Schłodź i zbierz warstwę tłuszczu. Przecedź. Wywar przelej do woreczków na lód.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje