Domowy pasztet z rosołu

Pasztet trochę nietypowy (bo z domowego recyklingu), ale za to pyszny. Stanowi smarowidło mało kłopotliwe w przygotowaniu, a przy okazji przepyszne. Tak posmarowane kromki chleba będą znikały w mgnieniu oka.

Dołóż ulubione dodatki i ciesz się wybornym smakiem
Dołóż ulubione dodatki i ciesz się wybornym smakiem123RF/PICSEL

Grzyby umieszczamy w miseczce i zalewamy wodą, odstawiamy na 30 min.

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną wątróbkę, smażymy razem kilka minut, zdejmujemy z ognia, studzimy.

Do niewielkiego garnka wlewamy szklankę bulionu, gotujemy. Gdy będzie już gorący, wsypujemy bułkę tartą, mieszamy, gotujemy całość chwilę, po czym zdejmujemy garnek z ognia.

Warzywa i mięso z zupy rozdrabniamy, łączymy z podsmażoną wątróbką, cebulą, osączonymi grzybami, przepuszczamy masę przez maszynkę do mielenia mięsa. 
Zmieloną masę polewamy bulionem, wbijamy do niej jajka, dodajemy przyprawy, mieszamy.

Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 min. w temp. 180 stopni. Upieczony pasztet pozostawiamy do przestygnięcia. 

"Ewa gotuje": Zupa cebulowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas