​ Domowy sernik

Z morelami.


Składniki:

Reklama

Na ciasto:

  • 300 g mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • 100 g cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Sól
  • 125 g masła
  • Tłuszcz i bułka tarta do formy

Na masę serową:

  • 750 g sera
  • 3 jajka
  • Puszka moreli 850 ml)
  • Sól
  • 125 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • Sok i skórka starta z jednej cytryny
  • Do dekoracji:
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i zimne masło w płatkach wyrobić za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie (szybko). Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Morele osączyć. Jajka rozdzielić. Twaróg, wymieszać z żółtkami, solą, mlekiem i 100 g cukru. Dodać budyń, skórkę i sok z cytryny. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo wsypując pozostały cukier. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Okrągłą formę (26 cm O) posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej i wyłożyć nim formę. Docisnąć brzegi ciasta, nakłuć kilka razy widelcem. Morele ułożyć na cieście i nałożyć masę serową. Piec w temp. 175 st. C przez 1,5 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Dowiedz się więcej na temat: ​ Domowy sernik

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje