Dorsz z warzywami

Smaczne danie w 20 minut.

Składniki na 2 porcje:

- 50 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 250 g. brokułów,
- puszka kukurydzy (425 g),
- sól, pieprz,
- 400 g filetów z dorsza,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- tłuszcz do formy,
- plasterki cytryny i listki melisy do dekoracji

Przygotowanie:

Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić na cząstki. Formę do gotowania w mikrofalówce natrzeć tłuszczem. Boczek i cebulę mikrofalować 2 minuty ( moc: 600 watt). Brokuły umyć podzielić na różyczki. Kukurydzę odsączyć. Warzywa dodać do boczku i cebuli, wymieszać. Doprawić pieprzem. Filet umyć, osuszyć, skropić łyżką soku z cytryny, posolić, popieprzyć i wyłożyć na warzywa. Wszystko skropić pozostałym sokiem z cytryny. Wstawić do mikrofalówki na kolejne 6 minut, gotować pod przykryciem. Dekorować plastrami cytryny i listkami melisy. Czas przygotowania 20 minut
Jedna porcja zawiera 2430 kJ/580 kcal

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | ryby | potrawy z mikrofalówki | dorsz

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje