Dorsz ze złotymi placuszkami

Oto pomysł na dorsza ze złotymi placuszkami. Danie możesz udekorować fantazyjnie paskami zblanszowanej marchewki lub cukinii.

Filety z dorsza smakują doskonale
Filety z dorsza smakują doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 4-6 porcji:

  • 80 dag dorsza
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 5 dag pistacji
  • 1 łyżka utartego parmezanu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyć. Połowę pokroić w ósemki, rozłożyć na blasze, posmarować oliwą z roztartym ząbkiem czosnku, oprószyć solą i pieprzem. Piec 20 min w temp. 225°C.

Resztę ziemniaków obrać i zetrzeć z cebulą. Dodać łyżkę posiekanej natki, jajko, mąkę, sól. Wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać tłuszcz, poczekać aż z tłuszczu znikną bąbelki (to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia). Usmażyć małe placuszki.

2. Resztę natki zmiksować na pesto z czosnkiem, pistacjami, parmezanem, oliwą, solą i pieprzem. 3 Filety opłukać, osuszyć. Ryby usmażyć na złoto, przykryć placuszkami. Podawać z pesto i łódeczkami ziemniaków.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas