Drobiowa zupa z porów

Lekka i bardzo sycąca.

Składniki:

  • 100 g mięsa z kurczaka
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • puszka (400 g) ciecierzycy
  • 3 duże pory (bez zielonych liści)
  • marchewka
  • cytryna
  • ząbek czosnku
  • 40 g masła
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • szklanka liści młodego szpinaku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Pory umyj, odetnij twarde zielone liście, zostaw tylko białe części i pokrój je w krążki. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.

Reklama

2. Rozgrzej masło w rondlu, podsmaż czosnek. Dodaj pory, duś je do miękkości, często mieszając (nie powinny się zrumienić).

3. Umyj i obierz cienko cytrynę. Pokrój skórkę w cieniutkie, długie paseczki. Natkę umyj, osusz i posiekaj. Wrzuć do porów skórkę, marchewkę i natkę. Duś przez minutę.

4. Pokrój mięso. Zalej warzywa bulionem, dodaj mięso i ciecierzycę z puszki. Gotuj na niewielkim ogniu 20 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

5. Umyj i osusz liście szpinaku. Dodaj je do zupy tuż przed podaniem. Można też dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Podawaj z chrupiącą bagietką pełnoziarnistą.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje