Drobiowe eskalopki

Ciekawy pomysł na połączenie delikatnego mięsa, słodkich owoców i lekko pikantnych przypraw. Danie jest… niesamowite! Z pewnością zaskoczy domowych smakoszy.

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • pojedyńcze filety z kurczaka
  • 1 puszka (ok. 250 ml) ananasa w plasterkach
  • 1 puszka (ok. 400 ml) moreli
  • 2 jajka
  • 5 dag mąki pszen.
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 5 łyżek oleju
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 dymka
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • szczypta cukru
  • 1-2 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej
  • 2 banany
  • sól, pieprz
  • trochę wiórków kokosowych do posypania dania oraz mięta do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Plasterki ananasa oraz morele przełóż na sitko i pozostaw tak, aż ociekną.Zachowaj po 75 ml zalewy z moreli i ananasa do przygotowania sosu. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.

2. Jajka wbij na talerz i roztrzep widelcem.Kotleciki oprósz mąką. Zanurz w jajkach, a potem obtocz w wiórkach kokosowych. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Włóż eskalopki i usmaż je na rumiano z obu stron. W tym czasie dymkę oczyść, potnij na kawałeczki. Banany obierz, przetnij wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej resztę oleju. Podsmaż na nim przygotowane owoce. Zdejmij je z patelni i trzymaj w cieple, by nie wystygły.Na tym samym tłuszczu podsmaż kawałeczki dymki. Oprósz je curry.Krótko zasmaż. Dolej obie zalewy z owoców, bulion i śmietanę. Sos zagotuj,przypraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Zagęść zasmażką błyskawiczną.Gotuj na małym płomieniu przez minutę. Eskalopki podawaj z owocami.Całość polej sosem curry. Gotowe danie posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj listkami mięty.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje