Drobiowe medaliony

Medaliony - smaczny obiad na medal!

Składniki:

  • 60 dag piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 dymki
  • 15 dag sera z pleśnią
  • 20 dag marchwi, sól, pieprz
  • 1-2 kalarepki
  • 1 cebula
  • 5 dag masła
  • 40 dag młodych ziemniaków
  • 5 dag boczku
  • cukier, przyprawa do grilla, natka

Przygotowanie:

1. Mięso z piersi kurczaka oczyść, opłucz i osusz. Wykrój 8 małych medalionów. Przykryj je folią spożywczą i rozbij tłuczkiem do mięsa. Każdy medalion oprósz solą, pieprzem oraz przyprawą do grilla.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso, obsmaż z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Dymkę oczyść, opłucz, posiekaj drobno. Ser pleśniowy pokrój w plasterki. Przygotowane składniki rozłóż na mięsie. Ułóż na blasze. Zapiekaj kilka minut w 180 st.

3. Marchew i kalarepki oczyść, pokrój w plasterki. Obraną cebulę poszatkuj. W rondelku rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę, a gdy się zrumieni, dodaj marchew i kalarepkę. Warzywa oprósz solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podlej wodą i duś do miękkości. Na koniec posyp łyżką natki.

4. Ziemniaki wyszoruj, przekrój na pół. Ułóż na blasze razem z pokrojonym boczkiem, oprósz solą. Piecz ok. 40 min w 180 st. Podawaj do mięsa z warzywami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje