Drobiowy pasztet z borowikami

Domowe pieczenie pasztetu to tradycja od setek lat znana w wielu polskich domach. W okresie świątecznym na pasztety przygotowywano najlepsze mięsa, bakalie, grzyby i przyprawy, które zgodnie z domową recepturą zamieniały się w wykwintny rarytas. Dziś gotowe pasztety można kupić, ale ten jedyny, niepowtarzalny i wyjątkowy smak uzyskamy, piekąc własny pasztet. Nie jest to wcale takie trudne jak nam się wydaje!

Drobiowy pasztet z borowikami KROK PO KROKU

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • Foremka aluminiowa na pasztet np. marki Gosia
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 60-70 g masła
  • 1 cebula
  • bulion grzybowy
  • ok. 6 prawdziwków
  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • po łyżeczce majeranku i tymianku

Sposób przygotowania

Reklama

Krok 1. Piersi ugotować w bulionie grzybowym, 100 g bulionu zachować. W rondelku rozgrzać masło, wątróbki oczyścić, cebulę i 3 grzyby drobno posiekać po czym wrzucić na rozgrzane masło, chwilę smażyć, po czym zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Dodać wątróbki i obsmażyć z obu stron. Ugotowane piersi pokroić na kawałki, zmiksować z zawartością rondla i bulionem.

Krok 2. Masę lekko ostudzić, doprawić solą, pieprzem i ziołami i dokładnie połączyć z jajkami. Przełożyć do foremki na pasztet.
Krok 3. Ułożyć całe grzyby wzdłuż pasztetu i wcisnąć do środka, ale tak aby wciąż były widoczne. Piec 60 minut w 180 st. C.


Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje