Drobiowy pasztet z borowikami

Domowe pieczenie pasztetu to tradycja od setek lat znana w wielu polskich domach. W okresie świątecznym na pasztety przygotowywano najlepsze mięsa, bakalie, grzyby i przyprawy, które zgodnie z domową recepturą zamieniały się w wykwintny rarytas. Dziś gotowe pasztety można kupić, ale ten jedyny, niepowtarzalny i wyjątkowy smak uzyskamy, piekąc własny pasztet. Nie jest to wcale takie trudne jak nam się wydaje!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Drobiowy pasztet z borowikami KROK PO KROKU

Sposób przygotowania

Krok 1. Piersi ugotować w bulionie grzybowym, 100 g bulionu zachować. W rondelku rozgrzać masło, wątróbki oczyścić, cebulę i 3 grzyby drobno posiekać po czym wrzucić na rozgrzane masło, chwilę smażyć, po czym zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Dodać wątróbki i obsmażyć z obu stron. Ugotowane piersi pokroić na kawałki, zmiksować z zawartością rondla i bulionem.

Krok 2. Masę lekko ostudzić, doprawić solą, pieprzem i ziołami i dokładnie połączyć z jajkami. Przełożyć do foremki na pasztet.
Krok 3. Ułożyć całe grzyby wzdłuż pasztetu i wcisnąć do środka, ale tak aby wciąż były widoczne. Piec 60 minut w 180 st. C.


Smacznego!

Zmysłowe smaki: Tarta z bakłażanemInteria.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas