Drożdżowa chałka

Chałka własnej roboty to świetny pomysł na słodkie śniadanie lub kolację. Wypróbuj nasz przepis i rozkoszuj się puszystym ciastem w chrupiącej skórce.

Drożdżowa chałka
Drożdżowa chałka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Drożdże utrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia.

2. Połącz z pozostałą mąką, resztą cukru oraz mleka. Wlej rozpuszczoną margarynę. Dodaj jajko i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 40 min do wyrośnięcia.

3. Ciasto podziel na trzy części, uformuj wałki, zapleć jak warkocz. Chałkę ułóż na blasze. Posmaruj białkiem, posyp ziarenkami sezamu. Piecz 40 minut w temp. 180°C.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas