Drożdżowa strucla z masą jabłkową

Oto przepis na struclę z jabłkami. Takie ciasto smakuje wyśmienicie!

Jabłkowa strucla smakuje znakomicie
Jabłkowa strucla smakuje znakomicie 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 g mąki półgrubej
  • 90 g masła
  • 2 jajka

Nadzienie: 

  • 6 jabłek
  • sok z cytryny
  • 120 g powideł jabłkowych
  • 30 g tartego piernika

Na kruszonkę:

  • 120 g cukru
  • 80 g tartego piernika
  • 50 g masła

Przygotowanie:

1. W letnim mleku wymieszać łyżkę cukru z rozkruszonymi drożdżami i poczekać, aż powstanie zaczyn. Wymieszać go z resztą cukru, mąką, roztopionym masłem i 1 jajkiem. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć je ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać z powidłami jabłkowymi i tartym piernikiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokątny placek i na każdej rozłożyć po połowie nadzienia jabłkowego. Ciasto przełożyć przez nadzienie, zostawiając na środku ok. 3-centymetrową szparę, przez którą będzie wydobywać się para (chodzi o to, by strucla w piecu nie popękała). Końce ciasta zlepić. Z cukru, piernika i masła przygotować kruszonkę. Obie strucle posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać piernikową kruszonką. Przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na chwilę do wyrośnięcia, a potem piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.

Prosty przepis na kruche ciasteczkaInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas