Drożdżowa tarta z kurczakiem

Sycące i smaczne danie

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. drożdży suchych
  • 2 małe zielone cukinie
  • po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 2 jajka
  • 10 dag sera gouda
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz mielony
  • mielona słodka papryka
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, pokrój w plasterki. Do mąki dodaj 1/2 łyżeczki soli, cukier i drożdże. Dołóż 2 łyżki masła, wlej 100 ml letniej wody. Wyrób gładkie ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 min. 

2. Pieczarki oczyść i pokrój je w plasterki. Papryki oczyść, potnij w paski. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę, dodaj mięso. Mieszając, smaż 5 min, wsyp rozmaryn. 

3. Mięso przypraw solą, pieprzem i papryką, przełóż do miski. Na patelni rozpuść resztę masła. Podsmaż na nim pieczarki, przypraw, dodaj do mięsa. Ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Wyłóż nim dużą natłuszczoną tortownicę. 

4. Ser drobno zetrzyj. Jajka ubij. Wymieszaj że śmietaną i serem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim cukinię i paprykę, przypraw. Na ciasto wyłóż mięso, polej sosem. Rozłóż warzywa. Tartę piecz ok. 30 min w temp. 200 st. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje