Ciasto drożdżowe bez mleka, masła i jajek

Aktualizacja

Nie trzeba być wybitnym cukiernikiem, żeby przygotować smaczne ciasto drożdżowe bez mleka, masła i jajek. Z tym prostym wypiekiem poradzi sobie nawet amator. Lista składników jest krótka, a efekt zadziwia! Ciasto drożdżowe bez mleka, masła i jajek zaskakuje łatwością przygotowania.

Ciasto drożdżowe bez mleka, masła i jajek - każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego deseru
Ciasto drożdżowe bez mleka, masła i jajek - każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego deseru123RF/PICSEL

Ciasto drożdżowe bez mleka, masła i jajek - przygotowanie

Drożdże pokrusz do miski, a następnie wsyp cukier. Mieszaj składniki do czasu, kiedy utworzą spójną masę. Dodaj część wody i odczekaj 10 minut, zanim sięgniesz po kolejne składniki.

Do aktywowanych w ten sposób drożdży dodaj mąkę, wodę i olej. Przyda się również szczypta soli do smaku. Mikserem lub szpatułką połącz wszystko dokładnie, a następnie wyrób ciasto dłońmi.

Odstaw na godzinę, a następnie przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem formy. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 190-200 stopni. Do masy możesz wcześniej dodać np. bakalie lub pokruszoną czekoladę. Świetnie smakuje z polewą.

Sprawdź też inne przepisy na ciasta:

Zobacz materiał wideo:

"Ewa gotuje": Babka z marchewkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas