Drożdżowe paszteciki

Paszteciki z jajkami na twardo

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj tyle mąki i mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Odstaw go na 20 min. Wyrośnięty zaczyn połącz z resztą mąki i mleka. Dodaj jajko, stopione masło i sól. Wyrób ciasto. Przykryj je i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

2. Kapustę posiekaj, podlej wodą i ugotuj. Odcedź i osącz. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju. Dołóż kapustę. Przypraw. Duś 15 minut. Jajka na twardo obierz i drobno pokrój.

3. Ciasto rozwałkuj i potnij na 18 kwadratów, ze skrawków wytnij gwiazdki. Na kwadratach rozłóż jajka i kapustę. Rogi zlep ponad farszem. Przyklej gwiazdki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 30 min w temp. 180 st.

Paszteciki można również wykonać z ciasta francuskiego i uformować według upodobań. 

Najlepszy sposób na pastę jajecznąInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas