Drożdżowe paszteciki
Paszteciki z jajkami na twardo
Sposób przygotowania
1. Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj tyle mąki i mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Odstaw go na 20 min. Wyrośnięty zaczyn połącz z resztą mąki i mleka. Dodaj jajko, stopione masło i sól. Wyrób ciasto. Przykryj je i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
2. Kapustę posiekaj, podlej wodą i ugotuj. Odcedź i osącz. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju. Dołóż kapustę. Przypraw. Duś 15 minut. Jajka na twardo obierz i drobno pokrój.
3. Ciasto rozwałkuj i potnij na 18 kwadratów, ze skrawków wytnij gwiazdki. Na kwadratach rozłóż jajka i kapustę. Rogi zlep ponad farszem. Przyklej gwiazdki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 30 min w temp. 180 st.
Paszteciki można również wykonać z ciasta francuskiego i uformować według upodobań.