Drożdżowe pierniczki z miodem

Drożdżowe pierniczki z miodem są bardzo proste do zrobienia. Choć wielu kojarzy się ze świętami, można je robić cały rok. Drożdżowe pierniczki z miodem nadają się do zjedzenia już w dniu pieczenia, choć z czasem zrobią się bardziej miękkie. Smacznego!

Drożdżowe pierniczki z miodem to pyszna słodka przekąska - nie tylko od święta
Drożdżowe pierniczki z miodem to pyszna słodka przekąska - nie tylko od świętaINTERIA.PL

Drożdżowe pierniczki z miodem - przygotowanie

1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru pudru i 2 łyżkami ciepłego mleka, odstawić na 10 minut, aby zaczęły pracować.

2. Wymieszać mąkę, cukier puder, sodę, kakao i przyprawę korzenną, następnie dodać jajko, rozpuszczone, przestudzone masło, miód i zaczyn drożdżowy, wyrobić ciasto.

3. Ciasto podzielić na części i wałkować na omączonym blacie na grubość 5 mm, za pomocą foremek wycinać pierniczki.

4. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 8-10 minut.

5. Studzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Sprawdź też inne przepisy na ciasta:

Zobacz również:

Szybki przepis na pierniczkiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas