Drożdżowe placuszki z mąki gryczanej

Mąka gryczana jest zdrowsza niż pszenna. Sprawdź, jak posmakują twojemu dziecku placuszki drożdżowe z niej zrobione.

Placuszki drożdżowe z mąki gryczanej.
Placuszki drożdżowe z mąki gryczanej.123RF/PICSEL

Składniki:

  • 25 dkg maki gryczanej     
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej      
  • 5 szklanek mleka      
  • 20 g drożdży     
  • ½ szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Do mleka wsypać obie mąki, dodać drożdże, sól i jajka, składniki zmiksować. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest gęstsze, można rozcieńczyć wodą.

Pozostawić do wyrośnięcia na około ½ godziny. Rozgrzać tłuszcz, nakładać ciasto, smażyć z obu stron na złoty kolor. Dodatki według uznania, może być śmietana lub sos.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas