Drożdżowe placuszki z mąki gryczanej

Dzieci uwielbiają placuszki w każdej postaci. Te z mąki gryczanej są zdrowsze od robionych z mąki pszennej, a smakują wyśmienicie.

Placuszki w wersji bezglutenowej.
Placuszki w wersji bezglutenowej. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 25 dkg mąki gryczanej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej
  • 5 szklanek mleka
  • 20 g drożdży
  • ½ szklanki olej

Sposób przygotowania:

Do mleka wsypać obie mąki, dodać drożdże, sól i jajka, zmiksować. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest gęstsze, można rozcieńczyć wodą. Pozostawić do wyrośnięcia na około ½ godziny. Rozgrzać tłuszcz, nakładać ciasto, smażyć z obu stron na złoty kolor. Dodatki według uznania, może być śmietana, sos albo dżem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas