Drożdżowe szarpańce z rodzynkami

Dużo łatwiejsze i mniej pracochłonne od tradycyjnych pączków, ale równie znakomite. Najlepsze są tego samego dnia tuż, po usmażeniu.

Czas przyrządzenia: 1 godzina 20 minut
Składniki dla: 20 sztuk

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 10 dag cukru
  • 3 dag drożdży
  • 1 jajko
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 5–6 suszonych śliwek
  • 10 dag rodzynek
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

1. Drożdże wkrusz do miseczki, zalej je ciepłym mlekiem. Dodaj łyżkę cukru oraz kilka łyżek mąki. Dobrze wymieszaj  zaczyn, by nie było żadnych grudek. Odstaw go pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. Rodzynki przebierz, a suszone śliwki pokrój w drobną kostkę.

2. Pozostałą mąkę przesiej do dużej miski.Dodaj szczyptę soli oraz resztę cukru.Wbij jajko. Dołóż zaczyn i wlej sok pomarańczowy oraz stopione masło. Wymieszaj ciasto łyżką. Pod koniec wrzuć śliwki i rodzynki. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

3. W szerokim garnku rozgrzej olej. Łyżkę zanurz w gorącym tłuszczu, nabieraj nią porcje ciasta i wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor, od czasu do czasu obracając. Ciastka wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik,aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem ciastka posyp cukrem pudrem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje