Drożdżówki z dżemem

Również wersja dla dorosłych.

Składniki na 12 porcji:

Reklama

- 3 szkl. mąki,
- po pół kostki masła i drożdży (5 dag),
- 2 jajka,
- ok. pół szkl. mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- 1 szklanka gęstej konfitury (np. wiśniowej),
- 1 żółtko do posmarowania,
- 6 łyżek grubego cukru trzcinowego do posypania,
- mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:

Mąką przesiej do miski. Wkrusz drożdże. Wlej pół szkl. letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajka utarte z cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową. Wyrób ciasto dodając stopione masło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć. Przełóż na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm. Foremką w kształcie serca (najlepiej metalową) powycinaj ciastka. Na połowie serduszek połóż po łyżeczce konfitury (w wersji dla dorosłych możesz ją wymieszać z odrobiną wiśniówki). Przykryj pozostałymi ciastkami. Mocno zlep brzegi. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzchy ciastek posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp cukrem trzcinowym. Ciastka ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 30 minut.
Cena porcji: 75 gr
Porcja zawiera: 280 kcal

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz słodkości? Zobacz też:

Dowiedz się więcej na temat: ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje