Drożdżówki ze śliwkami

W formie zgrabnych babeczek.

Składniki:

Zaczyn:

Reklama

●35 g świeżych drożdży

●łyżka cukru

●1/2 szklanki mąki

●1/2 szklanki lekko ciepłego mleka;

Ciasto:

●jajko

●żółtko

●1/4 kostki masła

●1/2 szklanki mleka

●1/2 szklanki cukru (może być brązowy)

●2 i 3/4 szklanki mąki pszennej

●szczypta soli

●łyżeczka aromatu śmietankowego

●1 kg śliwek węgierek

Przygotowanie:

1. Przygotuj zaczyn: do miski włóż pokruszone drożdże i zasyp cukrem. Dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Masło rozpuść w garnuszku i przestudź. Do zaczynu dodaj jajko i żółtko, cukier, aromat, sól, mąkę, mleko i masło.

2. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób razem (możesz to zrobić zarówno ręcznie, jak i przy użyciu miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta). Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, jednolite i gładkie, nie może kleić się do dłoni.

3. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godz. W tym czasie umyj, osusz i wydryluj śliwki. Przygotuj też pojedyncze foremki na babeczki (zwykłe lub większe z kominkiem) lub blachę muffinkową (natłuść, ew. wyłóż papilotkami).

4. Do każdej blaszki włóż około łyżki ciasta (do większych - po dwie); wcześniej porcje ciasta możesz lekko polać masłem - to je "zaimpregnuje". Na cieście poukładaj połówki śliwek. Zostaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Piecz w 180ºC ok. 30 minut.

W innej wersji:

Sposobów przygotowywania ciasta drożdżowego ze śliwkami jest mnóstwo. Bardzo pięknie wyglądają np. minidrożdżówki upieczone w kokilkach i podane w nich na stół.

Rogaliki, bułeczki lub chałki drożdżowe możesz nadziać zarówno świeżymi, wydrylowanymi połówkami śliwek, jak też zrobić je z powidłami lub musem.

Małe drożdżówki upiecz razem na blasze. Oblep ciastem śliwki w kształt kulek, ułóż je ciasno na papierze do pieczenia, tak by się stykały. Każdą kulkę posmaruj wodą lub roztrzepanym jajkiem. Rosnąc, skleją się - da to ciekawy efekt. Po upieczeniu łatwo je rozdzielisz.

A może z kruszonką?

Drożdżowe babeczki ze śliwkami będą ładnie wyglądały z kruszonką. Na ilość składników podaną w głównym przepisie, możesz ją zrobić z: 240 g mąki pszennej, 140 g masła i 140 g cukru (ew. dodaj odrobinę aromatu śmietankowego).

Jak zrobić

Stop masło. Mąkę połącz z cukrem, dodaj jeszcze ciepłe masło i wyrób. Kruszonką posyp babeczki przed wyrośnięciem lub przed wstawieniem ich do piekarnika.

Ważna temperatura!

Ciasto drożdżowe dobrze wyrasta w 20-30ºC. Jeśli zagrzeje się bardziej (np. rosnąc w piekarniku), trzeba je ponownie wyrobić, dodając świeże drożdże.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje