Drożdżowy z bakaliami

Zasmakuje każdemu!

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 3 dag drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 15 dag masła
  • żółtko
  • 20 dag bakalii

1. Orzechy i rodzynki zalej gorącą wodą. Mleko podgrzej w garnku. Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mleka i mąki, odstaw. Resztę mąki wsyp do naczynia, dodaj mleko, jajka, cukier, sól i cynamon. Masło rozpuść, wystudź i dodaj do masy. Wyrób ciasto, odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.

Reklama

2. Formę posmaruj masłem i obsyp mąką. Osącz bakalie, obsyp je mąką, dodaj do ciasta. Ponownie zagnieć ciasto, uformuj i włóż do formy. Odstaw na 30 minut. Żółtko roztrzep widelcem, wymieszaj z cukrem i posmaruj wierzch ciasta. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje