Dwa desery na bazie śliwek

Wybierz swój ulubiony przepis.

Korzenny omlet

Składniki:

  • 50 dag śliwek (np. opal)
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 25 dag mąki
  • 1/2 szkl. soku śliwkowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

Przygotowanie:

1. Śliwki umyj, wydryluj, podlej sokiem. Dodaj przyprawę korzenną. Gotuj 5 minut. Sos zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody.

Reklama

2. Żółtka wymieszaj z mlekiem i cukrem waniliowym Dosyp mąkę, ponownie wymieszaj. Białka ubij z cukrem. Pianę z białek delikatnie domieszaj do ciasta na omlet.

3. Na dwóch patelniach rozgrzej po łyżce masła. Na każdą nałóż 1/2 ciasta. Usmaż puszyste omlety (zajmie to ok. 10 minut). Potem porwij je na kawałki. Wyłóż na talerze. Pomieszaj ze śliwkami z sosem Ewen. Posyp cukrem pudrem.


Tarta z goździkami

Składniki:

  • 40 dag śliwek (np. czerwonych renklod)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 szkl. cukru
  • 50 ml porto
  • mielone goździki
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

1. Śliwki wydryluj, wymieszaj z brązowym cukrem, porto oraz goździkami. Duś 5 minut. Masło zagnieć z mąką, cukrem pudrem i żółtkami. Ciasto schładzaj 30 min. Potem rozwałkuj je.

2. Formę posmaruj tłuszczem, wylep plackiem. Spód piecz 30 min w temp. 200°C. Na cieście rozłóż śliwki. Białka ubij z cukrem. Bezę rozsmaruj na tarcie. Piecz jeszcze 10 min.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje