Dwa miliony kalorii czyli Karmelove

Przepis pochodzi z bloga Magdy Steczkowskiej "Kocham Cię życie".

Ciasto

  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • kostka margaryny

Reklama

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie porcje i pieczemy w temp ok 180-200 st dwa placki o tej samej wielkości i formie. Mają mieć złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa:

  • 0,5 śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Ubijamy śmietanę a pod koniec dodajemy powoli cukier puder. Ubitą śmietaną przekładamy ciasta.

Polewa:

Masa kajmakowa lub krówkowa w puszce płatki migdałowe orzechy włoskie Masę kajmakową wykładamy z puszki do rondelka i delikatnie podgrzewamy tak, żeby nie było grudek. Mieszamy bo inaczej się przypali. Jak będzie płynna wylewamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi i orzechami.

Wstawiamy do lodówki i jeżeli mamy tyle cierpliwości pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej całą noc.


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje