Dynia na obiad i deser

To fantastyczne warzywo ma mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest niedrogie i wydajne. Korzystaj z niego na wiele sposobów.

Prosty gulasz z dyni z soczewicą
Prosty gulasz z dyni z soczewicą123RF/PICSEL

Prosty gulasz z dyni z soczewicą

Sposób przygotowania:

Rodzynki namocz w wodzie (np. odstaw na noc). Cebulę pokrój w kosteczkę  i zeszklij na rozgrzanym oleju razem z cynamonem, chilli, czosnkiem i kurkumą. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Dodaj ją do cebuli i smaż. Po kilku minutach wrzuć soczewicę, goździki oraz osączone rodzynki. Całość podlej wodą i duś do miękkości. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z ryżem.

Porada: dzięki grubej skórce dynia  znakomicie się przechowuje. Na zacienionym parapecie może stać nawet kilka tygodni. Jeśli chcesz ją zamrozić, pozbaw dynię skórki i pestek.

Koszt: 8 zł

Szybka sałatka z pieczonej dyni z rukolą

Szybka sałatka z pieczonej dyni z rukolą
Szybka sałatka z pieczonej dyni z rukolą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni. Cebulę drobno pokrój. Wyłóż ją na umytą i osuszoną rukolę oraz dynię. Przygotuj dressing: składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć przykrywkę i energicznie nim wstrząśnij. Gotowym sosem polej sałatkę, a jej wierzch posyp kozim serem i orzechami. Koszt: 18 zł

Wegańska zapiekanka z z dyniowym purée

Wegańska zapiekanka z z dyniowym purée
Wegańska zapiekanka z z dyniowym purée123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Cebulę i marchewki pokrój w kostkę i smaż na oliwie razem z posiekanym czosnkiem (ok. 5 minut). Wrzuć obrane, posiekane pieczarki i smaż kolejne 5 minut. Dodaj soczewicę, pomidory i przyprawy. Całość zalej wywarem i duś kilka minut.

Przygotuj górną warstwę: posiekany czosnek podsmaż na maśle, dodaj purée i syrop klonowy. Posól i wymieszaj. Wyłóż farsz do naczynia do zapiekania i przykryj go warstwą dyniowego purée. Zapiekaj ok. 15-20 min. Podawaj zapiekankę posypaną pestkami dyni.

Koszt: 16 zł

Dyniowa latte z cynamonem

Dyniowa latte z cynamonem
Dyniowa latte z cynamonem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Dynię obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do mleka i gotuj  do miękkości. Dopraw cynamonem, kardamonem, cukrem  lub syropem. Wlej espresso i zblenduj całość na gładki mus. Przelej do filiżanek, udekoruj bitą śmietaną. Koszt: 4 zł

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas