Dynia piżmowa faszerowana mięsem i serem

Oryginalne danie obiadowe

Składniki

  • dynia piżmowa
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 300 g mięsa mielonego
  • 100 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 150 g sera żółtego Morskiego np. MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania



Reklama

Dynię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i częściowo miąższ. Tak przygotowane skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 1 godzinę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać mięso, pokrojony w kostkę miąższ dyni, polać wodą, wymieszać i poddusić kilkanaście minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać pomidory, rozdrobniony czosnek, pokrojone igiełki rozmarynu, oraz sól i pieprz do smaku. Gotowym farszem wypełnić upieczone połówki dyni. Połowę sera pokroić w centymetrową kostkę, a drugą połowę utrzeć na tarce na grubym oczku. Kostki sera dodać do farszu, a starkowanym posypać wierzch. Zapiec w piekarniku na złoty kolor. Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje