Dyniowa na pikantnie

Teraz smakuje najlepiej!

Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1 dynia (ok. 1,2 kg)
  • 1 cebula
  • kawałek (ok. 5 cm) świeżego imbiru
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 i 2/3 szkl. jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, przyprawa curry
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Dynię umyj, rozetnij. Odkrój miąższ od skóry. Oczyść go z pestek i włókien, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Imbir obierz, drobno zetrzyj albo zeskrob łyżeczką do herbaty. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, czosnek oraz imbir. Mieszając, podduś je na szklisto. Potem dodaj pokrojoną dynię. Oprósz curry, krótko zasmaż. Zalej gorącym bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień. Zupę gotuj pod przykryciem, aż dynia będzie zupełnie miękka (ok. 20 minut). Warzywa razem z wywarem lekko przestudź. Zmiksuj na gładko. Wymieszaj z 1 szklanką jogurtu. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Rozlej do talerzy. Udekoruj pozostałym jogurtem, formując np. spirale. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje