Dyniowe Muffiny

Pyszności na jesienne dni.

Składniki na 12 sztuk
1,5 szklanki mąki
1 szklanka puree z dyni
6 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1/2 kostki masła

Reklama

Przygotowanie 40 min.

Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, kardamon i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, rodzynki, przygotowane puree z dyni, mleko i miękkie masło, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez ok. 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: dynia | ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje