Dyniowy piernik z rodzynkami

Połączenie smaku piernika z dynią jest wyśmienite!

Składniki

  • 100 g Orzechów laskowych np. Bakalland
  • 100 g Rodzynek sułtańskich np. Bakalland
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • Pół szklanki oleju
  • • 3 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 700 g obranej dyni
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia np. Delecta
  • 1 opakowanie Przyprawy do piernika np. Delecta
  • 2 opakowania Cukru cynamonowego np. Delecta
  • 1 opakowanie Polewy o smaku mlecznej czekolady np. Delecta

Sposób przygotowania

Orzechy prażymy w piekarniku przez ok. 10 minut, w temperaturze 180 stopni, a następnie usuwamy z nich skórki i rozdrabniamy w moździerzu. Część z nich przekładamy do miseczki - posłużą nam do dekoracji. Dynię kroimy na cienkie plasterki długości ok. 2,5 cm. Przekładamy do miski i mieszamy z rozpuszczonym masłem i cukrem cynamonowym. Plastry dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Tortownicę o wymiarze 24 cm natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Jaja ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika. Ponownie całość miksujemy, aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy upieczoną dynię, orzechy i rodzynki. Mieszając całość drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Pieczemy przez około 45 minut. Polewę przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu. Polewamy nią wystudzone ciasto, a następnie dekorujemy orzechami laskowymi.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje