Dżem wiśniowo-limonkowo-waniliowy

Pyszny i prosty w przygotowaniu.

Składniki na 4 słoiczki:

- 1,1 kg wiśni,
- limonka,
- laska wanilii,
- 500 g cukru żelującego 2:1,
- 4 słoiki

Przygotowanie:

Wiśnie umyć, wypestkować. Kilogram wiśni włożyć do wysokiego garnka. Limonkę umyć i obrać skórkę tak, aby powstała długa spirala. Limonkę przekroić i wycisnąć sok. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać rdzeń. Sok, skórkę z limonki, rdzeń i resztę laski wanilii dodać do wiśni i wymieszać z cukrem żelującym. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze co najmniej 3 minuty. Wyjąć skórkę z limonki i laskę wanilii. Konfiturę natychmiast nakładać do słoików. Słoiki zakręcić i postawić do góry dnem na ok. 5 minut.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 2640 kJ/631 kcal

Dowiedz się więcej na temat: Dżem | wiśnie | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje