Efektowna gruszka w cieście

Z podanych składników zagnieć kruche ciasto.

Składniki:

Reklama

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany

Syrop:

  • 8 twardych gruszek
  • 200 g cukru
  • 1/2 l wody
  • 1/2 cytryny
  • 3 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:


Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Uformuj je w kulę, wstaw do lodówki na 20 minut, rozwałkuj i wylep nim foremki do babeczek. Piecz w temperaturze 200 stopni C. Gruszki umyj, obierz. obgotuj w syropie z podanych składników. Przygotuj biszkopt: żółtka utrzyj z cukrem. Połącz z mąką i ubitym białkiem. Do każdej babeczki włóż 1-2 łyżki ciasta, a na środek gruszkę. Piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni C.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje