Efektowna tarta tatin z gruszkami

Pyszne ciasto, w sam raz na jesienną porę

Składniki

  • ok. 5 niedużych gruszek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru plus 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki posiekanego kandyzowanego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Sposób przygotowania

Gruszki obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Przetnij je na połówki. Włóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny i posyp 2 łyżkami cukru. Przemieszaj owoce, by pokryły się równą warstwą soku i cukru. Roztop masło na rozgrzanej patelni, wsyp 2/3 szklanki cukru i równomiernie go rozprowadź. Zdejmij patelnię z ognia i ułóż na niej połówki gruszek (zagłębieniem do góry). Podgrzewaj całość na średnim ogniu, aż sos się skarmelizuje i pokryje owoce od spodu. Posyp gruszki gałką muszkatołową i imbirem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przykryj zawartość patelni krążkiem ciasta francuskiego i zawiń je pod gruszki. Wstaw patelnię do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu ponownie wstaw na ogień, by karmel się rozpuścił. Po 5 minutach przykryj całość talerzem i odwróć patelnię, by przełożyć tartę.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje