Efektowny chłodnik z cukinii

Cukinie dokładnie umyj i odetnij górę.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 okrągłe cukinie
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 g listków bazylii listki z kilku gałązek mięty
  • 1 garść świeżego koperku
  • 1 litr maślanki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2-3 łyżki oleju

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Cukinie dokładnie umyj i odetnij górę. Wydrąż środek, usuwając gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki i wrzuć na rozgrzany olej.

2. Posól, popieprz i duś pod przykryciem ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.

3. Odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj razem ze szczypiorkiem, bazylią, miętą, koperkiem i maślanką. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodź i podawaj w wydrążonych cukiniach.

Czas przygotowania: 25 minut + czas chłodzenia


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje