Ekspresowa pizza bez drożdży

Aktualizacja

Pizza bez drożdży? O co chodzi? Początkujący kucharze boją się ciasta drożdżowego, bo to może nie wyrosnąć lub opaść w czasie pieczenia. Na szczęście to nie jest jedyny sposób przygotowania włoskiego specjału: pizza bez drożdży. W tej wersji może od razu trafić do piekarnika.

Pizzę zawsze można zamówić, ale domowa pizza bez drożdży smakuje najlepiej
Pizzę zawsze można zamówić, ale domowa pizza bez drożdży smakuje najlepiej123RF/PICSEL

Pizza bez drożdży - przygotowanie

Do miski wsyp suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i sporą szczyptę soli. Wymieszaj. Wlej mleko, olej i zagnieć ciasto. Nie może być zbyt suche, ani rzadkie. Powinno mieć elastyczną formę, którą uzyskasz dodając ewentualnie nieco więcej mleka lub mąki.

Ciasto przełóż na oprószony mąką blat lub stolnicę. Cienko rozwałkuj i ułóż na wysmarowanej odrobiną oleju blasze lub w specjalnej formie. 

Dodaj sos pomidorowy, ser i ulubione składniki. Piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj też inne przepisy:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Kisz z łososiem i brokułamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas