Elementarz herbaciany – Darjeeling, Earl Grey oraz English Breakfast

Herbata to pyszny napar, który występuje w wielu smakach i odmianach. Niewiele osób wie, co kryje się za jego czasem nieco egzotycznymi nazwami. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali herbaciany elementarz, w którym wyjaśniają, czym charakteryzują się poszczególne gatunki herbat. To idealna podpowiedź dla tych, którzy chcieliby dowiedzieć się nieco więcej o pysznych naparach, którymi rozkoszują się niemal każdego dnia. Tym razem przybliżymy trzy popularne gatunki herbat: Darjeeling, Earl Grey oraz English Breakfast

Herbata - aromatyczny napar posiadający wiele smaków i odmian
Herbata - aromatyczny napar posiadający wiele smaków i odmian 123RF/PICSEL

Darjeeling

Herbata Darjeeling pochodzi z niewielkiej krainy położonej w Indiach u podnóży Himalajów, na wysokości aż 2200 m n.p.m. Znajduje się tam 17 tysięcy ha plantacji herbacianych, które stanowią aż 3% całej produkcji herbaty w  Indiach. Liście w tym regionie zaczynają się rozwijać po pierwszych, marcowych deszczach, a herbatę zbiera się w dwóch etapach - wiosenno-letnim oraz jesiennym.

Liście zebrane jako pierwsze nabywane są jedynie przez zamożnych koneserów - sprzedawane są bowiem za bardzo wysokie kwoty. To najdroższa herbata na świecie zwana "szampanem wśród herbat". Darjeeling charakteryzuje się delikatnym, szlachetnym posmakiem muskatu i połyskującym, złotym kolorem. Uznawana jest za najlepszą z indyjskich gatunków herbat i jedną z najlepszych na świecie

English Breakfast

Jak sama nazwa wskazuje to mieszanka herbat przeznaczona do picia o poranku, w szczególności przy okazji pierwszego posiłku. Jej mocny i nasycony smak idealnie współgra z dodatkiem mleka i cukru. To smaczne połączenie gładkiego w smaku Assamu, jasnej herbaty cejlońskiej i herbat kenijskich. Od początku kompozycja ta była tworzona tak, aby ożywiać umysł i pobudzać organizm do trawienia po tradycyjnym, bardzo obfitym śniadaniu angielskim. Herbata ta zawiera duże ilości teiny.

Earl Grey

Earl Grey to pierwsza poznana w zachodnim świecie pachnąca mieszanka herbat. Legenda głosi, że została nazwana na cześć brytyjskiego Premiera Charlesa Greya, który podczas swojej kadencji wprowadził ustawę o zniesieniu niewolnictwa w całym Imperium Brytyjskim. Było to prawdziwe historyczne osiągnięcie. Podobno w dowód wdzięczności i uznania otrzymał dyplomatyczny prezent - herbatę aromatyzowaną olejem z bergamotki i od tego czasu herbata Earl Grey zyskała na popularności.

Warto wiedzieć, że smak tej mieszanki doskonale podkreśla plasterek cytryny. Stanowi ona także świetne uzupełnienie deserów kremowych, ciast biszkoptowych lub tartaletek. Najlepiej smakuje podawana bez mleka.

Na zdrowie!

Fakty i mity dotyczące jedzeniaINTERIA.PL
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas