Eliksir zdrowia - jak zrobić napój z kurkumy?

Kurkuma jest ceniona za swoje prozdrowotne właściwości i pomoc w procesie odchudzania. Można ją wykorzystywać w formie sproszkowanej lub startego świeżego korzenia. Kurkuma podkreśli smak potraw, a także nada się do przygotowania eliksiru zdrowia.

Złoty napój z kurkumą, dzięki kurkuminie, działa przeciwbakteryjnie
Złoty napój z kurkumą, dzięki kurkuminie, działa przeciwbakteryjniePicsel123RF/PICSEL

Składniki na napój z kurkumy

Kurkuma jest bogata w witaminy i związki polifenolowe, dzięki czemu ma działanie prozdrowotne. W chińskiej medycynie ludowej przyprawa ta wykorzystywana jest od bardzo dawna. Można ją stosować w codziennej diecie, jako suplement.

Do przygotowania napoju z kurkumy potrzebne będą:

2 szklanki wody;
1/4 łyżeczki kurkumy;
Plasterek świeżego imbiru;
Sok z jednej cytryny;
Szczypta pieprzu np. cayenne;
Ksylitol, stewia lub miód;

Pokrojony imbir należy zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez 20 minut. Następnie do naparu z imbiru dodajemy wodę w temperaturze pokojowej, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, kurkumę w proszku lub startą na tarce, przyprawy i wybrany słodzik. Po wymieszaniu napój z kurkumy jest gotowy do spożycia.

Właściwości kurkumy

Kurkuma dostarcza w 100 gramach aż 390 kcal, a w tym ok. 6 proc. to białko, zaś 5 proc. tłuszcze. Składa się głównie ze skrobi. W przyprawie znajdują się: wysoka dawka sodu, potasu, niacyny, wapnia, żelaza, tiaminy, ryboflawiny i kwasu askorbinowego. Poza tym, w korzeniu kurkumy znajdują się kurkuminoidy, jak kurkumina, demetoksykurkumina, bisdemetoksykurkumina i cyklokurkumina.

Kurkuma zawiera także tumeron. Związek ten wspomaga namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, przyprawa może wspierać leczenie takich chorób, jak

  • Zapalenie woreczka żółciowego;
  • Nowotwory;
  • Choroba zwyrodnieniowa stawów;
  • Miażdżyca i choroby układu sercowo-naczyniowego;
  • Cukrzyca;
  • Nieswoiste zapalne choroby jelit; 
  • Zakażenie Helicobacter pyroli;
  • Choroba Parkinsona;
  • Choroba Alzheimera;
  • Astma oskrzelowa;
  • Przewlekłe zapalenia skóry (łuszczyca, bielactwo);
  • Zapalenie dziąseł;
  • Otyłość;
  • Depresja;

Dodatkowo, kurkuma stymuluje system immunologiczny do niszczenia białek, których złogi wpływają negatywnie na przewodzenie sygnałów nerwowych w poszczególnych obszarach w mózgu.

Zobacz także:

Jak łatwo wzmocnić swoja odporność?.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas